Edukacja

Sztuka organoleptyki

Konsumenci wielokrotnie dokonują oceny produktów, potraw, za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku, słuchu. Może wydawać się to dziwne, ale właśnie za pomocą słuchu oceniamy chrupkość skórki chleb, a dotykiem jędrność owoców.

  • Czytany: 122 razy

Laboratorium Bezpiecznego Internetu T-Mobile

16 listopada uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej Specjalnej w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. Anny Karłowicz w Pułtusku, uczestniczyli w warsztatach, których celem jest praktyczna nauka bezpiecznego korzystania z Internetu.

  • Czytany: 248 razy

Podsumowanie projektu unijnego

15 listopada, po raz kolejny w Zespole Szkół im. B. Prusa, podsumowano projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu „Erasmus+”, którego realizatorem było Starostwo Powiatowe w Pułtusku.

  • Czytany: 121 razy

Zdrowe śniadanie w Prusie

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

  • Czytany: 158 razy

Wysmaż sobie naleśnika

Kucharz to zawód bardzo popularny. Rozwój gastronomii sprawia, że pracownicy z takim wykształceniem są  poszukiwani, a telewizyjny trend na gotowanie powoduje, że wszyscy próbują swojej przygody z kuchnią. Uczniowie Szkoły Branżowej w Zespole Szkół im. B. Prusa z klasy II kucharz wszystkim, którzy próbują swoich sił w kuchni, proponują wykonanie naleśników.

  • Czytany: 493 razy