Zamknij

Nasi Czytelnicy przedstawiają niezbite DOWODY

15:58, 02.09.2021 J.K Aktualizacja: 15:58, 02.09.2021
Skomentuj Zdjęcie autorstwa Katarzyny Jeż Zdjęcie autorstwa Katarzyny Jeż

Na nasze Facebook`owe zapytanie: czy są już grzyby w pułtuskich  lasach, mamy niezbite dowody nadesłane przez Czytelników...

[FOTORELACJA]611[/FOTORELACJA]

Czekamy na więcej zdjęć!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku,ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy w godz. 8.00-10.00.

JAK ZBIERAĆ GRZYBY?

- Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.

- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.

- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.

- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.

- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.

- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.

- Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku
Sławomir Biesiekierski

(J.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%