Mięso wysokiej jakości ma ogromne znaczenie- wpływa nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również na niebagatelny smak dań. Dość często wybierana jest wołowina- jej przyrządzanie jest problematyczne, jednak walory smakowe i odżywcze w pełni to rekompensują. Jakie różnice występują pomiędzy rasą mleczną i mięsną? Jakie rodzaje wołowiny z rasy mięsnej możemy wyróżnić? Jakie występują zalety rasy mięsnej? Jakie substancje dostarcza nam mięso wołowe? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania gorąco zachęcamy do zapoznania się z poniższym wpisem, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości naszych czytelników.
Na dzień dzisiejszy wyróżniamy dwa rodzaje hodowlanego bydła, w zależności od tego, jaką pełnią rolę. Mowa o bydle mięsnym i mlecznym. W tym drugim przypadku zwierzęta są przystosowane do tego, aby produkowały możliwie najwięcej mleka. Rolnicy skupiają się zatem na odpowiednim żywieniu i wybierają bydło, które jest do tego przystosowane pod względem biologicznym.
Wówczas mogą spodziewać się tego, że zarówno jakość, jak i ilość mleka będzie w pełni satysfakcjonująca. Niestety skutkiem ubocznym jest obrastanie tłuszczem, przez co mięso nie jest tak smaczne- nie posiada specyficznego aromatu i walorów smakowych. Co więcej, nie sprawdzi się również do przetwarzania, m.in do smażenia bądź grillowania.
Nieco inaczej wygląda to w przypadku wołowiny z ras mięsnych. Pochodzi ona jedynie ze starannie wybranych zwierząt. W zdecydowanej większości przypadków hodowcy dostosowują warunki do tego, aby zakupione mięso było możliwie najwyższej jakości. Co więcej, opiekują się nimi wyspecjalizowani rolnicy- mają wysoką wiedzę w zakresie karmienia w zależności od wieku zwierząt. Co prawda nie da uniknąć się tkanki tłuszczowej, jednak jej forma jest nieco odmienna- marmurkowa. Pod wpływem temperatury stapia się, czego konsekwencją jest nadanie mięsu niepowtarzalnego smaku i kuszącego aromatu.
Okazuje się, że różnica występuje również w zakresie czasu niezbędnego do poświęcenia podczas przygotowywania potraw. W przypadku wołowiny mlecznej proces ten jest znacznie dłuższy, natomiast końcowy efekt nie jest tak satysfakcjonujący, jakbyśmy zdecydowali się na rasę mięsną.
Konsumenci z reguły skupiają się na wołowinie rasy mięsnej. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, w końcu zależy im na tym, aby przygotowana potrawa była możliwie najsmaczniejsza. Nie zmienia to jednak faktu, że mięso różni się w zależności od tego, na jaki gatunek bydła się zdecydujemy, a także jakim pokarmem zwierzę było żywione. W każdym przypadku klienci mogą jednak liczyć na intensywny smak i ponadprzeciętną jakość.
Dużą popularnością cieszy się wołowina Angus. Wyróżnia się wyrazistym smakiem i soczystością. Bydło to ubijane jest pomiędzy pierwszym a drugim rokiem życia. To specjaliści decydują, który moment jest najbardziej optymalny.
Alternatywnym rozwiązaniem jest wołowina Hereford- pomimo tego, że pochodzi z Wielkiej Brytanii, to polscy rolnicy również zajmują się hodowlą takiego bydła. Wyróżnia się delikatnością w smaku, co jest zawdzięczane karmieniem trawą.
Ostatnim spotykanym rodzajem jest wołowina Limousine. W tym przypadku konsumenci mogą liczyć na niewielką ilość tkanki tłuszczowej i satysfakcjonujące walory smakowe.
Nie bez powodu mięso wołowe cieszy się tak dużą popularnością. Klienci doceniają bowiem nie tylko walory smakowe, ale również składniki odżywcze. Coraz częściej są zaznajomieni w zakresie jakości nabywanych produktów. Okazuje się, że wołowina posiada tłuszcz śródmięśniowy. Jest on kluczowy, jeśli chodzi o przyswajanie zróżnicowanych substancji, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Co więcej, jest to bogate źródło białka, czyli podstawowego budulca organizmu.
Specjaliści zwracają również uwagę na duża ilość żelaza, które charakteryzuje się stosunkowo łatwą przyswajalnością. Warto wspomnieć o CLA kwasie linolowym, bowiem działa odchudzająco, ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i zapobiega nowotworom. W mięsie wołowym znajdziemy również kwasy Omega-3. Są odpowiedzialne nie tylko za optymalizowanie ciśnienia, ale również pełnią funkcję protekcjonistyczną przed starzeniem się organizmu.
Obecność witaminy B12 natomiast intensyfikuje produkcję krwinek czerwonych i syntezę szpiku kostnego. Nie w sposób nie wspomnieć o karnitynie, potasie i fosforze- substancje te również pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Jak można zatem wywnioskować na podstawie powyższych informacji- rasa mięsna zajmuje znacznie mniej czasu podczas przygotowywania potraw, jednocześnie konsumenci mogą mieć pewność co do licznych walorów smakowych. Takie mięso jest gwarancją wysokiej jakości i niewielkiej ilości tłuszczu. Spożywanie rasy mięsnej wiąże się z przyswajaniem dużej ilości substancji odżywczych- ma to pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz