Na nasze Facebook`owe zapytanie: czy są już grzyby w lasach, mamy niezbite dowody nadesłane przez Czytelników... Czekamy na więcej zdjęć! Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku,ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy w godz. 8.00-10.00. JAK ZBIERAĆ GRZYBY? - Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. - Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy. - Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone. - Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie. - Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba. - Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości. - Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku Sławomir Biesiekierski
2021-09-02 15:15:32