Zespół Szkół im. B. Prusa został zaproszony do udziału w programie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę”. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu, jest Związek ,,Polskie Mięso”. Program wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. 26 października br. pan Marcin Budynek - mistrz kulinarny, restaurator, znany z programów telewizyjnych związanych z gastronomią, wygłosił prelekcję na temat mięsa wołowego, m.in. przedstawił rasy bydła mięsnego w Polsce, omówił elementy kulinarne wołowiny, metody sezonowania tego mięsa. Dietetyk sportowy omówiła wartość odżywczą wołowiny. Następnie uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których zastosowali nowoczesne metody obróbki wołowiny. Sporządzali: stek z dresingiem i grzankami, stek z sosem pieczarkowym i ziemniakami z ogniska, grzanki z tatarem klasycznym, stek z kaszotto.Nabyta wiedza i umiejętności z pewnością będą przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Anna Wójcik kierownik szkolenia praktycznego
2022-11-02 14:14:38Zdjęcie 1 z 28
Zdjęcie 2 z 28
Zdjęcie 3 z 28
Zdjęcie 4 z 28
Zdjęcie 5 z 28
Zdjęcie 6 z 28
Zdjęcie 7 z 28
Zdjęcie 8 z 28
Zdjęcie 9 z 28
Zdjęcie 10 z 28
Zdjęcie 11 z 28
Zdjęcie 12 z 28
Zdjęcie 13 z 28
Zdjęcie 14 z 28
Zdjęcie 15 z 28
Zdjęcie 16 z 28
Zdjęcie 17 z 28
Zdjęcie 18 z 28
Zdjęcie 19 z 28
Zdjęcie 20 z 28
Zdjęcie 21 z 28
Zdjęcie 22 z 28
Zdjęcie 23 z 28
Zdjęcie 24 z 28
Zdjęcie 25 z 28
Zdjęcie 26 z 28
Zdjęcie 27 z 28
Zdjęcie 28 z 28