Zamknij
14:14, 02.11.2022

Zespół Szkół im. B. Prusa został zaproszony do udziału w programie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego pt. ,,Stawiam na wołowinę”. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu, jest Związek ,,Polskie Mięso”. Program wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.

26 października br. pan Marcin Budynek - mistrz kulinarny, restaurator, znany z programów telewizyjnych związanych z gastronomią, wygłosił prelekcję na temat mięsa wołowego, m.in. przedstawił rasy bydła mięsnego w Polsce, omówił elementy kulinarne wołowiny, metody sezonowania tego mięsa. Dietetyk sportowy omówiła wartość odżywczą wołowiny.

Następnie uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których zastosowali nowoczesne metody obróbki wołowiny. Sporządzali: stek z dresingiem i grzankami, stek z sosem pieczarkowym  i ziemniakami z ogniska, grzanki z tatarem klasycznym, stek z kaszotto.Nabyta wiedza i umiejętności z pewnością będą przydatne w późniejszej pracy zawodowej.

Anna Wójcik
kierownik szkolenia praktycznego

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]
Zobacz więcej fotorelacji
Dożynki Gminne 2025 w Gzach pełne atrakcji
zobacz fotorelację
Sołectwa gminy Obryte pokazały kunszt
zobacz fotorelację
Plantacja marihuany w powiecie pułtuskim
zobacz fotorelację
Wesele Boryny
zobacz fotorelację
Wakacyjne treningi dziewcząt z Winnicy
zobacz fotorelację
Profesor Robert Gajda świętuje tytuł profesorski
zobacz fotorelację
IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej w Pułtusku
zobacz fotorelację
Dożynki 2025 w Pniewie – muzyka i wspólne święto
zobacz fotorelację
Koncert „Lato Kresów” za nami!
zobacz fotorelację

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz