Zamknij
POLECAMY

Ciekły azot w szkolnej kuchni

13:59, 10.06.2019 Aktualizacja: 12:37, 11.06.2019
Skomentuj

Kolejny raz w Zespole Szkół im. B. Prusa gościliśmy państwa Renatę i Marka Rybackich, którzy w ramach projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika” poprowadzili warsztaty

Tematyką zajęć były nowe trendy w gastronomii. Uczniowie przygotowywali dania kuchni bankietowej i uczyli się nowoczesnych aranżacji na talerzu. Niezwykłym doświadczeniem była praca z ciekłym azotem, który wrze w temperaturze minus 195oC.
Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu młodzież przygotowała szybkie lody i sorbety np. z soków owocowych, a także zamrażała rozetki bitej śmietanki, które bezpośrednio po spożyciu powodowały „efekt smoka”.
                                                                                                    Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%