Kolejny raz w Zespole Szkół im. B. Prusa gościliśmy państwa Renatę i Marka Rybackich, którzy w ramach projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika” poprowadzili warsztaty
Tematyką zajęć były nowe trendy w gastronomii. Uczniowie przygotowywali dania kuchni bankietowej i uczyli się nowoczesnych aranżacji na talerzu. Niezwykłym doświadczeniem była praca z ciekłym azotem, który wrze w temperaturze minus 195oC.
Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu młodzież przygotowała szybkie lody i sorbety np. z soków owocowych, a także zamrażała rozetki bitej śmietanki, które bezpośrednio po spożyciu powodowały „efekt smoka”.
Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Nowe warunki 800 plus? Ministra chce zmian
Tak to jest gdy lewactwo doszło do władzy, Ważniejsze dla nich są pieski i kotki niż dzieci, rodzina, macierzyństwo, małżeństwo. Tak nawiasem jakie minister Kotula ma w końcu wykształcenie? Ponoć przez wiele lat kłamała, że ma magistra filologii angielskiej... 🤮
Złoty Rydwan
11:57, 2025-12-16
Gdzie w powiecie pułtuskim żyje się najlepiej?
Obryte liderem spójności społecznej. To akurat prawda, niech tylko ktoś spróbuje mieć inne zdanie od jaśnie panującego. W lokalnych mediach też jedna melodia.
Typowy Seba
08:17, 2025-12-16
Lewoskręt, który może stać się problemem
Dzisiaj wyjechałem z Pułtuska o 6:30 pojechałem przez Wyszków, na moście grota w Warszawie byłem o 7:40. Nie rozumiem po co się pchać na Zegrze jadąc do Warszawy.
Podróżnik
17:17, 2025-12-15
Koniec pewnej epoki w Pułtusku. Prezes odchodzi...
Panie Januszu bardzo mądry ,życiowy komentarz.Jeszcze się Taki nie urodził ,żeby każdemu dogodził.
M.G.
01:28, 2025-12-15