„Bitwa na drobiowe smaki 2” to konkurs, którego celem jest rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów klas o profilu gastronomicznym, jak również zachęcanie uczniów do wykorzystania mięsa drobiowego w codziennej diecie i jego promocji.
Jest on sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
8 listopada odbył się w Warszawie pierwszy dzień eliminacji regionalnych „Bitwy na drobiowe smaki 2” z województwa mazowieckiego.
W Studio Kulinarnym Bosch uczennice przygotowały zupę orientalną oraz pierś z kurczaka z dynią i puree ziemniaczanym ze szczawiem. Wzorowym wykonaniem i zaprezentowaniem potrawy zapewniły sobie, jako jedna z sześciu drużyn, awans do drugiego etapu eliminacji regionalnych, który odbył się dnia następnego – 9 listopada.
Zadaniem drużyn tego dnia było przygotowanie autorskiej wariacji na temat potrawy, którą przygotował przewodniczący Jury – Łukasz Konik.
Do obowiązkowego wykorzystania zespoły miały pierś, skrzydełka i serca kurczaka, które należało podać w towarzystwie batatów i sera pleśniowego.
Uczennice bardzo szybko podzieliły się zadaniami i przystąpiły do pracy.
Przygotowały sos pleśniowy, który podały w usmażonej pieczarce, pierś z kurczaka faszerowaną sercami, mięsem i skórą ze skrzydełek, z cebulką i koperkiem – obsmażoną, a następnie pieczoną oraz puree z batatów i groszek zasmażany na maśle.
Wanessa i Sandra świetnie poradziły sobie z przygotowaniem tej skomplikowanej potrawy oraz z organizacją stanowiska pracy.
Dziewczęta otrzymały również wspaniałe prezenty: zestaw 9 noży i maszynkę do robienia makaronu firmy HENDI.
Wielkie gratulacje dla uczennic!
Konkurs kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki 2” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.Opiekun uczniów podczas konkursu „Bitwa na drobiowe smaki 2”
Lidia Przybysz – nauczyciel przedmiotów zawodowych
Pppp11:06, 14.11.2022
0 0
Tttt 11:06, 14.11.2022