Zamknij

Mazowsze. Wiadomości z Regionu #205

15:32, 15.10.2021

Mazowsze. Wiadomości z regionu

1. Zakaz palenia węglem w Warszawie?

Jest nowy projekt zmian w mazowieckiej uchwale antysmogowej. Szybciej niż zakładano, bo od przyszłego roku Warszawa będzie musiała prawdopodobnie odejść od węgla. Następnie reszta podwarszawskich powiatów. Jest nowy projekt zmian w mazowieckiej uchwale antysmogowej.

2. Jeszcze lepsza diagnostyka w Nowodworskim Centrum Medycznym

Pacjenci Nowodworskiego Centrum Medycznego diagnozowani będą jeszcze szybciej. A to z kolei usprawni wdrażane leczenie. W nowodworskim szpitalu uruchomiono właśnie nową pracownię tomografii komputerowej z nowoczesnym urządzeniem. Sprzęt oraz adaptację pracowni wsparła Unia Europejska w ramach realizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego projektu covidowego, którego wartość to dziś już 480 mln złotych.

3. Z Ciechanowa do Gołotczyzny na rowerze

Dzięki 7 km nowej ścieżki mieszkańcy oraz turyści będą mogli pokonać na rowerze trasę z Ciechanowa do Gołotczyzny. Trasa ma szczególnie znaczenie turystyczno-krajoznawcze. W Gołotczyźnie znajduje się m.in. Muzeum Pozytywizmu. inwestycja powstała m.in. dzięki ponad 2 mln zł z budżetu województwa mazowieckiego.

4. Ponad 9 milionów od samorządu Mazowsza dla warszawskich dzielnic.

Przebudowa dróg, modernizacja Parku im. Marii Skłodowskiej-Curie czy utworzenie ośrodka wsparcia dziennego dla seniorów. To inwestycje, które m.in. zrealizują już niebawem warszawskie dzielnice. Pomoże samorząd Mazowsza.

5. Strażacy z radomskiego wyremontują strażnice i kupią nowy sprzęt

Strażacy ochotnicy niosą pomoc z ogromnym oddaniem, a często z narażeniem własnego życia. Często to oni zjawiają się jako pierwsi na miejscu wypadku udzielając rannym pierwszej pomocy. Dlatego tak ważne jest by byli bezpieczni. Tym razem będą mogli zadbać o to druhowie z subregionu radomskiego.

6. Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia „ze smakiem” nagrodzone

Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzane są m.in. w konkursie serów zagrodowych. Nie od dziś wiadomo jednak, że jemy także oczami. A przekonują o tym laureaci konkursu fotografii kulinarnej, którzy zachwycają ciekawymi ujęciami produktów tradycyjnych. Nagrody już są w rękach producentów oraz fotografów amatorów.

facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
Jeżeli przypadkowo znalazłeś się w tym video, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz