"Białko z owadów może być bezpośrednio trawione przez ludzi, a wchłaniane aminokwasy stymulują wzrost mięśni. Owady są alternatywą dla tradycyjnych źródeł białka zwierzęcego" - uważają naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Maastricht, cytowani we wtorkowym wydaniu dziennika "De Telegraaf".
Naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego (UMC+) w Maastricht (Holandia) opublikowali wyniki badań, z których wynika, że jedzenie owadów tak samo sprzyja wzrostowi mięśni jak spożywanie zwierzęcego białka.
Zdaniem naukowców jedzenie owadów doprowadziło do silnego przyspieszenia budowy mięśni, zarówno w spoczynku, jak i po wysiłku. Efekty nie różniły się od tych po spożyciu m.in. mleka.
"Owady można +produkować+ na masową skalę i to w sposób przyjazny dla środowiska" - uważają naukowcy z UMC+. Ich zdaniem niedługo mogą się one stać elementem zdrowej, zielonej diety.
Z Amsterdamu Andrzej Pawluszek (PAP)
apa/ tebe/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz