"Białko z owadów może być bezpośrednio trawione przez ludzi, a wchłaniane aminokwasy stymulują wzrost mięśni. Owady są alternatywą dla tradycyjnych źródeł białka zwierzęcego" - uważają naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Maastricht, cytowani we wtorkowym wydaniu dziennika "De Telegraaf".
Naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego (UMC+) w Maastricht (Holandia) opublikowali wyniki badań, z których wynika, że jedzenie owadów tak samo sprzyja wzrostowi mięśni jak spożywanie zwierzęcego białka.
Zdaniem naukowców jedzenie owadów doprowadziło do silnego przyspieszenia budowy mięśni, zarówno w spoczynku, jak i po wysiłku. Efekty nie różniły się od tych po spożyciu m.in. mleka.
"Owady można +produkować+ na masową skalę i to w sposób przyjazny dla środowiska" - uważają naukowcy z UMC+. Ich zdaniem niedługo mogą się one stać elementem zdrowej, zielonej diety.
Z Amsterdamu Andrzej Pawluszek (PAP)
apa/ tebe/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Uwaga mieszkańcy! Zaskakująca decyzja organizatorów
nad Rynkiem!
Olka
19:21, 2025-09-17
Uwaga mieszkańcy! Zaskakująca decyzja organizatorów
a konkretnie - nad jakim obszarem, na Popławach też?🙂
pytek
19:20, 2025-09-17
Uwaga mieszkańcy! Zaskakująca decyzja organizatorów
takie ograniczenie to może wprowadzić Urząd Lotnictwa Cywilnego czy policja ale nie Dom Kultury. Jeśli zakazu nie będzie w wykazie PANSA, to mogą nam...
d(r)onek
16:54, 2025-09-17
Uwaga mieszkańcy! Zaskakująca decyzja organizatorów
a to dyrektor Domu Kultury ma takie uprawnienia?!
Lotnik
16:35, 2025-09-17