Zamknij

Odżywki białkowe – jak wkomponować je w posiłki?

10:49, 23.04.2024 . Aktualizacja: 10:49, 23.04.2024
Skomentuj

Stosowanie odżywek białkowych może przynieść wiele korzyści nie tylko stałym bywalcom siłowni, którzy pracują nad rozbudowaniem masy mięśniowej. To dobry wybór także dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę, a jednocześnie komponować smaczne i sycące posiłki na co dzień. Nie każdy jednak wie, że odżywki białkowe można dodawać do różnych dań i potraw. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Białko, czyli proteiny, są niezbędne w ludzkim organizmie. Pełnią wiele istotnych funkcji, a oprócz tego, że stanowią podstawowy budulec mięśni, zapewniają też sytość i poprawiają regenerację. Właśnie dlatego stosowanie odżywek białkowych stało się tak popularne. Nie musisz jednak ich wypijać w formie potreningowego koktajlu. W poniższym wpisie znajdziesz wskazówki, jak wykorzystać odżywkę w smacznych potrawach na co dzień!

Kto może stosować odżywki białkowe?

Zapotrzebowanie na białko wzrasta wraz z częstotliwością treningów i poziomem aktywności fizycznej. Z tego powodu odżywki białkowe bardzo często są stosowane przez osoby regularnie uczęszczające na siłownię lub uprawiające sporty siłowe czy wytrzymałościowe. Jednak nie tylko osoby dbające o formę potrzebują białka w swojej diecie. Potrzebuje go każdy z nas – przyjmuje się, że codziennie powinniśmy spożywać około 2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli więc komponowanie posiłków w taki sposób, aby dostarczać sobie wystarczająco dużo białka, jest dla Ciebie trudne, odżywki białkowe mogą okazać się świetną pomocą.

Odżywka białkowa jako dodatek do posiłku

Dostępność odżywek białkowych w różnych smakach jest coraz większa, dzięki czemu można z łatwością wkomponować je w różnego rodzaju dania i potrawy. Jeśli więc nie odpowiada Ci przyrządzanie koktajli białkowych, poznaj nasze podpowiedzi na smaczne posiłki z dodatkiem odżywki proteinowej.

  1. Omlety i naleśniki z dodatkiem odżywki białkowej
  2. Owsianka z dodatkiem odżywki białkowej
  3. Odżywka jako dodatek do smoothie czy koktajli
  4. Odżywka jako dodatek do ciast i deserów

Jak widać, odżywkę białkową można dodać do przeróżnych potraw, aby zwiększyć ich sytość i zapewnić sobie odpowiednią podaż białka każdego dnia. Jednego dnia proteinowy koktajl, drugiego – owsianka z odżywką białkową, a trzeciego – pyszny omlet z dodatkiem białka. W ten sposób, nie zmieniając smaku swoich potraw lub nadając im wyraźniejszego aromatu (w zależności od tego, na jaki smak odżywki białkowej się zdecydujesz), możesz z łatwością dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości protein.

Możliwości zastosowania odżywki białkowej w posiłkach na co dzień jest mnóstwo – wystarczy odrobina kreatywności w kuchni. Jeśli lubisz słodkie posiłki, z pomocą odżywki wykonasz na przykład proteinowe lody, batoniki czy ciasteczka, a nawet własną czekoladę. Warto jednak pamiętać, że dodatek białka do tego typu przepisów nie sprawia od razu, że stają się one dietetyczne. Aby tak było, warto dodatkowo zastąpić cukier słodzikiem (np. erytrolem), a białą mąkę – mąką żytnią lub orkiszową.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%