Zamknij

Czerwone, białe, wytrawne: jak i jakie wino jest najlepsze?

. + 07:30, 26.09.2024 Aktualizacja: 07:31, 26.09.2024
Skomentuj Obraz Matthias Böckel z Pixabay Obraz Matthias Böckel z Pixabay

Czerwone wino pasuje do mięsa, białe do ryb. I to wszystko? W rzeczywistości jest to bardzo, bardzo uogólniony podział win na odmiany i dopasowanie ich do konkretnego dania. W takim razie łatwiej podzielić to w ten sposób: wino czerwone powstaje z czerwonych odmian winogron, a wino białe z białych odmian winogron. Ponadto przy wyborze należy zwrócić uwagę na procentową zawartość cukru w trunku - radzą eksperci z internetowego sklepu z winami BottleBox. Wino może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. Ważna jest również moc i smak trunku, a także producent. Przyjrzyjmy się bliżej, jak i jakie wino najlepiej wybrać.

Jak wybrać czerwone wino

Czerwone wino powstaje z czerwonych odmian winogron - to już ustaliliśmy. Jagody, a zwłaszcza ich skórka, a nie miąższ, zawierają specjalne substancje zwane antocyjanami. Są one odpowiedzialne za nasycenie jagód i wytwarzanego z nich napoju pigmentem. Antocyjany znajdują się nie tylko w czerwonych i niebieskich winogronach, ale także w wielu innych kolorowych jagodach. Nadają one napojom wytwarzanym z tych jagód nie tylko kolor, ale także bogactwo smaku i pewną cierpkość.

Czerwone wino może być całkowicie ciemne, gęste, nieprzezroczyste lub może być jasne, z jasnymi plamami pomarańczy lub różu i półprzezroczyste. Wina ciemne są zazwyczaj mocniejsze i bardziej dojrzałe niż wina jasne. Zawierają więcej tanin, mają cierpki, cierpki smak i pikantny aromat. Wina o ciemnej barwie zazwyczaj dojrzewają dłużej niż wina jasne i klarowne.

Eksperci od wina ze strony BottleBox radzą, aby zwracać uwagę na starzenie się wina, zwłaszcza jeśli zamierzasz kupić czerwone. Faktem jest, że w przeciwieństwie do białego wina, czerwone wino musi „dojrzeć” - tylko wtedy będzie miało doskonały smak i aromat, jaki powinien mieć dobry napój. Zaleca się starzenie czerwonego wina przez co najmniej rok, a najlepiej 3-5 lat. Młode wina będą bardzo cierpkie i gorzkie.

Jak wybrać białe wino

Białe wino jest wytwarzane odpowiednio z białych lub różowych odmian winogron. Podczas procesu produkcji skórka jest usuwana z jagód, pozostawiając jedynie jasny miąższ. Dlatego też kolor napoju nie będzie miał żadnych różowych odcieni. Kolor białego wina może wahać się od ciemnego odcienia miodu gryczanego do prawie całkowicie przezroczystego, jak woda. Jeśli jednak w czerwonym winie dopuszczalny jest mętny osad, to w białym winie nie powinien on występować.

Aromat napoju jest lżejszy niż czerwonego wina, a smak oczywiście jest również lżejszy. Wino nie zawiera garbników, które dodają lepkości i cierpkości. Jeśli napój jest słodki, jest bardzo podobny do naturalnego soku z białych winogron. W bardziej kwaśnym białym winie wytrawnym dominują nuty owocowe - aromat i lekki smak jabłka, gruszki, a nawet agrestu czy melona. To, co zdecydowanie nie powinno być obecne, to ostry zapach alkoholu.

Starzenie jest również ważne przy wyborze białego wina. Jednak w przeciwieństwie do wina czerwonego, białe wino powinno być młode - leżakować od roku do dwóch lat. Istnieją białe wina, które są znacznie starsze, ale nie należą do kategorii rynku masowego ze względu na ich wysoką cenę, nie znajdziesz ich na półkach supermarketów. Można je znaleźć tylko na półkach piwnic winnych i sal degustacyjnych, sklepów specjalistycznych i butików z winami.

Jak wybrać wino według zawartości cukru

Wytrawne czy słodkie? Wybór zależy od gustu. Ale każda kategoria ma również ważne niuanse.

  1. Wino wytrawne - ilość cukru wynosi nieco ponad 4 g na 1 litr, alkohol od 9 do 15% objętości. Jest wytwarzane z niesłodzonych odmian winogron. Najpopularniejsze to merlot, muscat, cabernet i sauvignon. Podczas procesu produkcji moszcz winogronowy dojrzewa w beczkach, aż cukier zostanie całkowicie sfermentowany. Rezultatem jest niesłodzony, ale cierpki napój o ciemnym kolorze i jasnym winnym aromacie. Najlepsze wina wytrawne produkowane są we Francji i Włoszech.
  2. Wino półwytrawne - ilość cukru wynosi od 5 do 18 g na 1 litr, alkohol od 9 do 15% obj. Jest bardziej miękkie niż wino wytrawne, nieco słodsze, ale bez słodkiego smaku. Produkowane jest głównie z odmian rkatsiteli, malbec, sylvaner i pink muscat. Podczas procesu produkcji moszcz winogronowy nie może całkowicie sfermentować, pozostawiając w nim wymagane stężenie cukru.
  3. Wino półsłodkie - ilość cukru wynosi od 18 do 45 g na 1 litr, alkohol wynosi 9-15% objętości. Wina półsłodkie są popularne w naszych szerokościach geograficznych, ale Europejczycy wolą wina wytrawne i półwytrawne. Podczas produkcji fermentacja moszczu winogronowego jest zatrzymywana, zanim cukier zamieni się w alkohol, co sprawia, że napój jest słodszy. Wina półsłodkie produkowane są głównie w Gruzji i Mołdawii, a także w Hiszpanii, Portugalii i Niemczech. 
(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%