Zamknij

Jakie błędy skracają żywotność patelni i jak ich unikać?

. + 12:21, 14.03.2025 Aktualizacja: 12:22, 14.03.2025
Skomentuj

Patelnia jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Nie jest to naczynie, które kupuje się często, dlatego przed samym zakupem warto poświęcić nieco czasu na jej odpowiedni wybór, a gdy już ją posiadasz, zadbać o to, aby służyła jak najdłużej. Marka Gerlach ma w swojej ofercie liczne patelnie z wysokiej jakości materiałów, jednak nawet najlepsze nie pomogą, gdy będzie się popełniać błędy wpływające negatywnie na ich żywotność. Dowiedz się, jakich zachowań unikać!

 

Najczęstsze błędy skracające żywotność patelni

Patelnie, choć wydają się niezniszczalne, z czasem tracą swoje właściwości, a ich żywotność ulega skróceniu. Dzieje się tak najczęściej za sprawą niewłaściwego użytkowania i pielęgnacji. Unikając poniższych błędów, możemy znacząco przedłużyć żywotność naszej patelni i cieszyć się jej funkcjonalnością przez długie lata. Jakie to błędy?

Najczęściej popełniane to:

  • używanie metalowych narzędzi - największym wrogiem patelni są metalowe łopatki, noże, widelce i inne narzędzia, które rysują jej powierzchnię. Powłoka, nawet ta najtrwalsza, z czasem ulega uszkodzeniu, przez co patelnia traci swoje właściwości nieprzywierające, a jedzenie zaczyna się przypalać;

  • smażenie na zbyt wysokiej temperaturzepatelnie, szczególnie te z powłoką nieprzywierającą, nie lubią wysokich temperatur. Przegrzanie może spowodować odkształcenie się dna, a także uszkodzenie powłoki, która może zacząć się łuszczyć i tracić swoje właściwości;

  • nagłe zmiany temperatury - unikaj wkładania rozgrzanej patelni pod zimną wodę, ponieważ może to spowodować jej odkształcenie. Zamiast tego poczekaj, aż patelnia ostygnie zanim ją umyjesz;

  • mycie w zmywarce - chociaż niektóre patelnie można myć w zmywarce, większość z nich lepiej myć ręcznie. Detergenty stosowane w zmywarkach mogą być zbyt agresywne dla delikatnej powierzchni patelni, a wysoka temperatura wody może przyspieszyć jej zużycie;

  • używanie agresywnych środków czyszczących - do mycia patelni nie należy używać agresywnych środków czyszczących, takich jak druciaki, szorstkie gąbki czy środki zawierające silne chemikalia. Mogą one zarysować powierzchnię patelni i uszkodzić jej powłokę;

  • przechowywanie patelni jedna na drugiej – takie przechowywanie, zwłaszcza bez żadnego zabezpieczenia, może prowadzić do zarysowań i uszkodzeń ich powierzchni. Najlepiej jest przechowywać patelnie oddzielnie, np. wieszając je na haczykach lub układając je w stosie, ale oddzielając je np. ręcznikiem papierowym;

  • niewłaściwe przechowywanie - patelnie nie lubią wilgoci i wysokich temperatur. Nie należy ich przechowywać w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy piekarnik, ani w wilgotnych miejscach, takich jak zlew.

Jak dbać o patelnie, aby służyły jak najdłużej?

Istnieje szereg zaleceń dotyczących zachowania patelni w jak najlepszej kondycji. Dotyczą one wszystkich rodzajów tych naczyń, dlatego mając zarówno patelnie stalowe, jak i patelnie do naleśników, woki czy grillowe, pamiętaj o następujących zasadach:

  • używaj narzędzi z drewna, silikonu lub tworzywa sztucznego – dzięki temu nie zarysujesz powierzchni patelni;

  • smaż na umiarkowanej temperaturze - nie przegrzewaj patelni, szczególnie tej z powłoką nieprzywierającą;

  • pozwól patelni ostygnąć przed umyciem - nie wkładaj rozgrzanej patelni pod zimną wodę. Poczekaj, aż ostygnie, zanim ją umyjesz;

  • myj patelnię ręcznie - unikaj mycia patelni w zmywarce. Używaj ciepłej wody i delikatnego detergentu;

  • używaj miękkiej gąbki lub szmatki - nie korzystaj z druciaków ani szorstkich gąbek, które mogą zarysować powierzchnię patelni;

  • przechowuj patelnie oddzielnie - unikaj przechowywania patelni jedna na drugiej bez żadnego zabezpieczenia;

  • regularnie konserwuj patelnię - niektóre patelnie, np. żeliwne, wymagają regularnej konserwacji, np. smarowania olejem po każdym użyciu.

Zapewnij sobie korzystanie z patelni wysokiej jakości! Takie właśnie ma dla Ciebie Gerlach. W ofercie marki znajdują się zarówno patelnie ze stali nierdzewnej (https://gerlach.pl/patelnie-ze-stali-nierdzewnej), jak również bardziej specjalistyczne, np. do naleśników (https://gerlach.pl/patelnie-do-nalesnikow) czy grillowe. Postaw na jakość i wybierz patelnię dla siebie już dzisiaj!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wpu24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%