Zamknij

Serwisy obiadowe i zastawa stołowa - co każdy dżentelmen wiedzieć musi?

J.K + 12:44, 04.03.2021 Aktualizacja: 19:14, 07.03.2021
Skomentuj

Serwis obiadowy razem z zastawą stołową stanowią razem formę w którą przybieramy nasz stół podczas wykwintnych, uroczystych okazji. Każdy, kto chce aspirować do bycia dżentelmenem – wiedzieć musi co nieco o etykiecie, którą trzeba zachować podczas nie tylko uroczystego posiłku. Jak ją więc zachować? O tym w niniejszym artykule.

Eleganckie okazje wymagają dużo większego zwracania uwagi względem szczegółów, niż zwykłe, spędzane w gronie najbliższych osób posiłki. Trzeba bowiem odpowiednio zaaranżować stół, przy którym będziemy jeść. Sprowadzi się to w dużej mierze do podania odpowiedniego serwisu obiadowego, a także zastawy stołowej.

Trzeba dobrać pasujące do okoliczności i miejsca serwis obiadowy i zastawę stołową. Należy wiedzieć, gdzie położyć sztućce i jak odpowiednio złożyć serwetki. Jeśli siedzieć będziemy przy dużym i długim stole, przy którym spożywać posiłek będzie duża liczba biesiadników – to w gąszczu nakryć, talerzy, sztućców i szklanek można będzie się pogubić. Warto więc zadać sobie tytanie czy na pewno wiemy co i gdzie ustawić?

Serwis obiadowy PUNTINO FESTA ITALIA 42-częściowy; Źródło: Prymus AGD

Gdzie umieścić sztućce i elementy zastawy stołowej?

Zgodnie z ogólną zasadą sztućce umieścić należy zawsze od zewnętrznej strony talerza – ku jego wnętrzu. Jest to zresztą naturalne i zgodnie z przebiegiem formalnego posiłku – nakrycia stołu zawsze przygotowujemy dla osób praworęcznych, a wszyscy mańkuci muszą się do tego dostosować.

W kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara układamy następujące elementy:

  • Kieliszki do wina i wody

  • Łyżki

  • Noże

  • Talerze obiadowe z serwetką na wierzchu

  • Widelce obiadowe

  • Nóż do masła

  • Łyżkę i widelec deserowy

Pojedynczy element serwisu obiadowego PUNTINO FESTA ITALIA 42-częściowy; Źródło: Prymus AGD

Gdzie umieścić dodatkowe elementy zastawy stołowej?

Jeżeli spożywać będziemy potrawy wymagające dodatkowych elementów zastawy stołowej – to koniecznie musimy o nich pamiętać. W zależności od menu mogą być to również różne komponenty serwisu obiadowego, jak choćby filiżanki i spodki. W przypadku zastawy stołowej mogą być to specjalne przybory – których dobrym przykładem będzie choćby widelec o długim ostrzu do muli.

Gdzie umieścić szklanki?

Podczas wykwintnej uczty nie powinna zdziwić nas wielość naczyń na napoje dla jednej osoby – podanych na dodatek jednocześnie. Kieliszki powinny być po prawej stronie talerza obiadowego. Składać mogą się z kieliszka do wody, czerwonego, oraz białego wina, oraz wódki, lub szampana.

Kolejne dobre rady

Ponadto obrusy, na których spożywać będziemy wieczerzę – powinny być wykwintne i bogato zdobione – nie chcemy przecież wyjść na skąpców, którzy nakrywają swym gościom zbyt skromnie. Poza tym nakrywając do stołu, zawsze trzymaj kieliszki za nóżkę, a sztućce za środek – tak aby zminimalizować pojawianie się odcisków palców. Żaden z gości nie życzyłby sobie zapewne takiego widoku. Gdy nalewamy wino – zawsze trzymajmy kieliszek za nóżkę – dzięki temu pozostanie ono chłodniejsze. W przeciwnym wypadku ciepło z naszej ręki dotarłoby do niego przez szkło – a w rezultacie poważnie zaburzyło jego wysublimowany posmak.

Podsumowanie

Pamiętajmy też by nie zagubić tego, co w uroczystym posiłku najważniejsze – czyli innymi słowy miłej, ciepłej atmosfery, kiedy to bawi się ze sobą cała rodzina. Jeśli chcemy odpowiednio się do takich chwil przygotować – zawsze warto zaopatrzyć się w serwis obiadowy i zastawę stołową dostępną w dobrych sklepach internetowych, jak choćby Prymus AGD.

 

 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%