Zamknij

Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli

J.K + 11:22, 25.11.2020 Aktualizacja: 11:23, 25.11.2020
Skomentuj

Zapiekanka to polski fast-food, który powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Cieple pieczywo z serem i pieczarkami stało się wtedy jednym z najpopularniejszych szybkich dań. Idealnie sprawdzała się jako przekąska zjedzona w barze, jak i domowy sposób na ciepłą kolację. Dziś sekretem smaku idealnych zapiekanek są dodawane do niej różnorodne dodatki, w tym konfitura z czerwonej cebuli. Uzupełnieniem tej pysznej receptury jest Ketchup Premium Roleski, który harmonijnie łączy się z konfiturą, podkreślając jednocześnie tradycyjny smak zapiekanki.

Zapiekanki najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. To idealnie proste danie, które zawsze sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad lub większą kolację ze znajomymi. Choć ilość i rodzaj składników, które dodamy do swojej zapiekanki zależy wyłącznie od naszej fantazji i gustu - jednego nie może na niej zabraknąć. Ketchup od zawsze był jej głównym dodatkiem, który doskonale scalał smak całości tego dania – tak jak w przypadku Ketchupu Premium Roleski dodawanego do zapiekanek z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli.

Ketchup Premium od Roleski to produkt wysokogatunkowy, który stworzony został na bazie imponującej ilości świeżych pomidorów. Aż 232 gramy tych soczystych warzyw zostały wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów Ketchupu Premium. Jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, konserwantów, glutenu ani GMO. Ketchup Premium Roleski idealnie podkreśli smak każdej potrawy, w tym domowej zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli. Połączenie słodyczy i pikanterii jeszcze nigdy nie było tak pyszne.

Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki : (4 porcje)

  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Konfitura z czerwonej cebuli:
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 4 półbagietki
  • starty parmezan lub inny ser

Do podania:

ketchup Premium Łagodny Roleski

natka pietruszki opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

Czosnek i cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.

Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.

Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Półbagietki kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy pieczarki oraz konfiturę. Sypiemy sporą ilością startego parmezanu lub innego sera.

Pieczemy przez 8-10 minut.

Podajemy (gorące prosto z piekarnika) z ketchupem łagodnym Premium Roleski oraz natką pietruszki.

Smacznego!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wpu24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%