Zamknij

Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli

11:22, 25.11.2020 J.K Aktualizacja: 11:23, 25.11.2020
Skomentuj

Zapiekanka to polski fast-food, który powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Cieple pieczywo z serem i pieczarkami stało się wtedy jednym z najpopularniejszych szybkich dań. Idealnie sprawdzała się jako przekąska zjedzona w barze, jak i domowy sposób na ciepłą kolację. Dziś sekretem smaku idealnych zapiekanek są dodawane do niej różnorodne dodatki, w tym konfitura z czerwonej cebuli. Uzupełnieniem tej pysznej receptury jest Ketchup Premium Roleski, który harmonijnie łączy się z konfiturą, podkreślając jednocześnie tradycyjny smak zapiekanki.

Zapiekanki najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. To idealnie proste danie, które zawsze sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad lub większą kolację ze znajomymi. Choć ilość i rodzaj składników, które dodamy do swojej zapiekanki zależy wyłącznie od naszej fantazji i gustu - jednego nie może na niej zabraknąć. Ketchup od zawsze był jej głównym dodatkiem, który doskonale scalał smak całości tego dania – tak jak w przypadku Ketchupu Premium Roleski dodawanego do zapiekanek z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli.

Ketchup Premium od Roleski to produkt wysokogatunkowy, który stworzony został na bazie imponującej ilości świeżych pomidorów. Aż 232 gramy tych soczystych warzyw zostały wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów Ketchupu Premium. Jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, konserwantów, glutenu ani GMO. Ketchup Premium Roleski idealnie podkreśli smak każdej potrawy, w tym domowej zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli. Połączenie słodyczy i pikanterii jeszcze nigdy nie było tak pyszne.

Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki : (4 porcje)

  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Konfitura z czerwonej cebuli:
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 4 półbagietki
  • starty parmezan lub inny ser

Do podania:

ketchup Premium Łagodny Roleski

natka pietruszki opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

Czosnek i cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.

Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.

Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Półbagietki kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy pieczarki oraz konfiturę. Sypiemy sporą ilością startego parmezanu lub innego sera.

Pieczemy przez 8-10 minut.

Podajemy (gorące prosto z piekarnika) z ketchupem łagodnym Premium Roleski oraz natką pietruszki.

Smacznego!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%