Zapiekanka to polski fast-food, który powstał w latach 70. ubiegłego wieku. Cieple pieczywo z serem i pieczarkami stało się wtedy jednym z najpopularniejszych szybkich dań. Idealnie sprawdzała się jako przekąska zjedzona w barze, jak i domowy sposób na ciepłą kolację. Dziś sekretem smaku idealnych zapiekanek są dodawane do niej różnorodne dodatki, w tym konfitura z czerwonej cebuli. Uzupełnieniem tej pysznej receptury jest Ketchup Premium Roleski, który harmonijnie łączy się z konfiturą, podkreślając jednocześnie tradycyjny smak zapiekanki.
Zapiekanki najlepiej smakują wyciągnięte prosto z piekarnika. To idealnie proste danie, które zawsze sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad lub większą kolację ze znajomymi. Choć ilość i rodzaj składników, które dodamy do swojej zapiekanki zależy wyłącznie od naszej fantazji i gustu - jednego nie może na niej zabraknąć. Ketchup od zawsze był jej głównym dodatkiem, który doskonale scalał smak całości tego dania – tak jak w przypadku Ketchupu Premium Roleski dodawanego do zapiekanek z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli.
Ketchup Premium od Roleski to produkt wysokogatunkowy, który stworzony został na bazie imponującej ilości świeżych pomidorów. Aż 232 gramy tych soczystych warzyw zostały wykorzystane do produkcji każdego z 100 gramów Ketchupu Premium. Jego delikatny smak nie potrzebuje skrobi, konserwantów, glutenu ani GMO. Ketchup Premium Roleski idealnie podkreśli smak każdej potrawy, w tym domowej zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli. Połączenie słodyczy i pikanterii jeszcze nigdy nie było tak pyszne.
Zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki : (4 porcje)
Do podania:
ketchup Premium Łagodny Roleski
natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Czosnek i cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.
Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Półbagietki kroimy na pół. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy pieczarki oraz konfiturę. Sypiemy sporą ilością startego parmezanu lub innego sera.
Pieczemy przez 8-10 minut.
Podajemy (gorące prosto z piekarnika) z ketchupem łagodnym Premium Roleski oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wpu24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Wracają kontrole na granicach Polski
Kolejna ściema Tuska obliczona na skasowanie Ruchu Obrony Granic. Ten człowiek nigdy nie powiedział słowa prawdy. W tej grze pozorów mają być wspólne patrole polsko-niemieckie. To zróbcie też wspólne polsko-rosyjskie i polsko-białoruskie, będziecie jeszcze bardziej wiarygodni, platformiani ściemniacze.
Puł Tusk
23:05, 2025-07-01
Będą zmiany terminu egzaminu ósmoklasisty
Czemu służy ten egzamin? Uczniowie mają jego wyniki "w nosie", a nauczyciele są rozliczani za efekty. Dla kogo stres?
Pani J.
20:18, 2025-07-01
Czwartek może być rekordowy – Pułtusk się ugotuje?
2 dni a później znowu skromnie... ale ekoidioci zaczną krzyczeć że planeta plonie hehe
Adam
12:57, 2025-07-01
Mazowsze daje, gminy sadzą i świecą!
Ciekawe kiedy w Obrytem coś posadzą.... albo kogoś?
Seba
12:22, 2025-07-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz