GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu glutenu w partii ekologicznego cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Zgłoszenie trafiło do Polski poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Chodzi o produkt EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 g, numer partii LT251059, z datą minimalnej trwałości 10.10.2027 i kodem kreskowym 5903111231576.
Producentem jest Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek.
Obecność glutenu w stężeniu powyżej 20 mg/kg sprawia, że spożycie tego cukru może być niebezpieczne dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę. U wrażliwych konsumentów może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej.
Producent poinformował kontrahentów o problemie, a odbiorcy rozpoczęli procedurę wycofania towaru z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces na terenie kraju.
Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę powinny unikać spożywania cukru z tej partii. Jeśli produkt został już zakupiony, najlepiej zwrócić go do miejsca zakupu lub zutylizować.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Gabriela Sanda z Pixabay
Pułtusk doczekał się superBiedronki
A palety i tak będą stały na środku alejek i do tego nie będzie dojazdu przez najbliższy czas bo remont ronda a nowe jeszcze nie skończone. Gratulacje
lolek
19:55, 2025-08-12
Zielone rondo znika! Powstanie soczewka
Czy nie lepiej otworzyć nowy wybudowane rondo przed zamknięciem tego do przebudowy !?
Texas
19:28, 2025-08-12
Serwisy w Pułtusku – kto deklasuje konkurencję?
Nie ma to jak napisać artykulto sobie i złożyć sobie gratulacje. Gajda style
Gajda stajl
11:42, 2025-08-12
Dożynki 2025 w Obrytem zaskoczą wszystkich!
Dla niezadowolonych butla od Vanisha
varnish
11:38, 2025-08-12
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz