W poniedziałek, 25 sierpnia, obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w opublikowanym z tej okazji raporcie podkreślił, że polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale także ważny element kształtujący naszą odpowiedzialność za planetę.
Polska w 2024 roku uplasowała się na piątym miejscu pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej - poinformował Instytut Ochrony Środowiska. Eksperci zwrócili uwagę, że w Polsce rocznie wyrzuca się ok. 4,8-5 milionów ton jedzenia.
Zgodnie z raportem IOŚ Polska jest jednym z największych producentów żywności w Unii Europejskiej - w 2024 roku uplasowała się na piątym miejscu pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej. Rolnictwo zajmuje 62 proc. powierzchni lądowej kraju, co w ocenie IOŚ czyni je jednym z najważniejszych sektorów gospodarki, ale także obszarem związanym z wyzwaniami środowiskowymi.
Instytut przypomniał, że polska produkcja żywności bazuje na rodzimych surowcach - zbożach, mleku, mięsie, owocach i warzywach - które stanowią podstawę codziennej diety Polaków, ale są też ważnym towarem eksportowym. "Polskie rolnictwo stoi dziś przed wyzwaniami: spadkiem liczby gospodarstw, starzeniem się rolników, koniecznością dostosowania się do zmian klimatu. W odpowiedzi obserwujemy rozwój nowoczesnych technologii ograniczających zużycie wody i nawozów, które mają na celu zmniejszenie wpływu rolnictwa na środowisko, coraz większe zainteresowanie produkcją ekologiczną oraz wdrażanie zasad zrównoważonego rolnictwa" - podkreślili autorzy raportu.
Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Emisjami w IOŚ-PIB emisja gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa w 2023 r. wyniosła 9,8 proc. całkowitej antropogenicznej emisji kraju. "Jednak wybierając polskie produkty, nie tylko wspieramy lokalnych rolników, którzy coraz częściej sięgają po rozwiązania ograniczające emisje i dbające o środowisko, ale też zmniejszamy tzw. ślad węglowy w zakresie transportu - krótsza droga »z pola na stół« to mniejsze emisje związane z przewozem" - dodali autorzy publikacji.
W informacji zwrócono uwagę, że Polska należy do krajów o jednym z najniższych poziomów pozostałości pestycydów w produktach rolnych w UE - w Polsce funkcjonują rygorystyczne systemy kontroli, od gospodarstwa, przez przetwórstwo, po handel detaliczny, które gwarantują konsumentom bezpieczną żywność.
Zdaniem ekspertów Instytutu problemem w Polsce pozostaje marnowanie żywności. Według danych IOŚ, w Polsce rocznie wyrzuca się 4,8-5 milionów ton jedzenia, co oznacza średnio 126 kilogramów na osobę. Konsumenci odpowiadają więc za ponad 60 proc. strat, podczas gdy produkcja i przetwórstwo - za 30 proc. Strata ekonomiczna z tego tytułu jest szacowana na ok. 3 tys. zł rocznie w przeciętnej rodzinie.
W ocenie Instytutu świadomość konsumentów jednak stopniowo rośnie, a coraz więcej osób deklaruje, że stara się kupować rozsądniej i przechowywać jedzenie tak, by nie trafiało do kosza.
"Polska żywność wyróżnia się na tle Europy nie tylko skalą produkcji, ale też wysokimi standardami jakości i bezpieczeństwa. To nasz wspólny zasób, którego rozwój powinien iść w kierunku zrównoważonego rolnictwa, ograniczania strat i wspierania lokalnych producentów. Dzięki temu polska żywność może pozostać nie tylko symbolem tradycji, ale także gwarancją zdrowia i stabilności dla przyszłych pokoleń" - podsumowali autorzy publikacji. (PAP)
fos/ mmu/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Zablokowana droga w kierunku Lipnik
Co to ZEM? Jak już macie pisać szybko i oby było to chociaż bez błędów ;)
Ntk
17:41, 2025-08-25
W 2026 r. podwyżka akcyzy na napoje alkoholowe
Tusk znowu drenuje kieszenie Polaków. Rosnące bezrobocie, potężne straty spółek skarbu państwa, zatrzymane lub maksymalnie spowolnione inwestycje, głodowe podwyżki pensji oraz emerytur, służba zdrowia z ekonomicznej zapaści, lichwiarskie kredyty, drastycznie rosnące koszty życia, zrywane kontrakty na uzbrojenie, największy w historii deficyt budżetowy Polski... Gdzie znikają pieniądze Polaków z budżetu państwa?
Złoty Rydwan
11:02, 2025-08-25
Mosty prawie skończone, drogi na finiszu!
Red. Kopeć zapomniał, że obwodnica miała być oddana w całości w tym roku. Przy obecnym postępie prac (pełną parą) może się uda nią całą przejechać za dwa lata, podobnie jak pozostałymi obwodnicami w budowie w Polsce.
Kris
18:42, 2025-08-23
W 2026 r. podwyżka akcyzy na napoje alkoholowe
Cukier zacznie znikać z półek, aparatura 1500 zł. I recepta 1410 plus karmel albo śliwki suszone i głową nie boli 😁
Franek
10:15, 2025-08-23