Zamknij

Najlepsze danie tej jesieni - soczysty schab nadziewany warzywami. Spróbuj!

09:45, 19.09.2022 .
Skomentuj Zdjęcie: Envato Zdjęcie: Envato

Delikatny, soczysty, aromatyczny - taki właśnie powinien być schab, który przygotujemy samodzielnie w piekarniku. Jesienią warto wykorzystać fakt, iż na sklepowych półkach znajdziemy jeszcze duże ilości smacznych i pełnowartościowych warzyw, którymi można nadziać mięso. Soczysty schab nadziewany warzywami to doskonała propozycja na niedzielny obiad czy wykwintną kolację w gronie znajomych.

 

Wybór odpowiedniego mięsa

Przygotowując się do przyrządzenia schabu z warzywami, należy w pierwszej kolejności zakupić dobrej jakości mięso. Jak wybrać idealny schab? Przede wszystkim nie powinien być on zanadto przerośnięty tłuszczem - oczywiście, małe ilości białych paseczków mogą znajdować się na mięsie, jednak zadbajmy o to, aby nie pokrywały go w całości. Zwróćmy też uwagę na to, aby mięso nie miało w swojej strukturze charakterystycznych żyłek. Schab możemy kupić w sklepie mięsnym, lecz jeśli nie mamy możliwości, aby się do niego udać, skorzystajmy z oferty supermarketów. Tam również można znaleźć mięso dobrej jakości, w dodatku po okazyjnych cenach. Schab wieprzowy w promocji to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się idealnym smakiem dania, a jednocześnie zaoszczędzić.

Jakimi warzywami nadziać schab?

Większość z nas przyzwyczajona jest do schabu nadziewanego owocami, jednak w wersji jesiennej warto sięgnąć po różnego rodzaju warzywa. Czym możemy nadziewać mięso? Wybór jest naprawdę spory, a dobór odpowiednich składników zależy głównie od naszych preferencji. Warto rozważyć między innymi:

  • pomidory,
  • cukinie,
  • bakłażany,
  • cebulę,
  • pieczarki.

Obecnie warzywa dostępne na sklepowych półkach charakteryzują się doskonałym smakiem, a także stosunkowo niską ceną. Warto to wykorzystać, zwłaszcza że sezon na świeże warzywa oraz owoce powoli dobiega końca.

Jak przygotować schab nadziewany warzywami?

Przygotowanie schabu z warzywami wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu, jednak efekty zdecydowanie są tego warte. Mięso należy naciąć w równych odległościach, wkładając do kieszonek warzywa. Większości z nich nie trzeba wcześniej przygotowywać - do nadziewania mięsa używamy produktów surowych. Następnie mięso przyprawiamy wedle uznania - najczęściej solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką bądź ostrą. Ciekawą alternatywą będzie ułożenie w naczyniu żaroodpornym mięsa, a po jego bokach kawałków ziemniaków. Dzięki temu całość zyska niesamowity smak i aromat, przesiąkając swoimi zapachami. Schab należy piec w piekarniku przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. 

Smacznie i zdrowo na jesień

Schab nadziewany warzywami to doskonała propozycja na jesienny obiad bądź na uroczystą kolację. Choć wymaga nieco więcej pracy, niż na przykład danie jednogarnkowe, to dzięki niemu poczujemy w pełni smak jesieni. Ponadto warto sięgnąć po sezonowe warzywa, których niedługo znów będzie nam bardzo brakowało. Obecnie można je kupić w dobrej cenie - są świeże i aromatyczne. Pamiętajmy, że pozostałości po obiedzie możemy wykorzystać na przykład do przygotowania smacznych kanapek do pracy bądź dla dzieci do szkoły. Dzięki temu w jednym posiłku zamkniemy wszystko, co tylko nam potrzeba - węglowodany, pełnowartościowe białko oraz witaminy i minerały pochodzące z warzyw. Schab smakuje doskonale nie tylko na ciepło, ale również na zimno, właśnie na kanapkach. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%