Kolejny raz w Zespole Szkół im. B. Prusa gościliśmy państwa Renatę i Marka Rybackich, którzy w ramach projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika” poprowadzili warsztaty
Tematyką zajęć były nowe trendy w gastronomii. Uczniowie przygotowywali dania kuchni bankietowej i uczyli się nowoczesnych aranżacji na talerzu. Niezwykłym doświadczeniem była praca z ciekłym azotem, który wrze w temperaturze minus 195oC.
Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu młodzież przygotowała szybkie lody i sorbety np. z soków owocowych, a także zamrażała rozetki bitej śmietanki, które bezpośrednio po spożyciu powodowały „efekt smoka”.
Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wpu24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz