Zamknij

Dwa wyróżnienia w powiecie pułtuskim

11:56, 27.03.2024 UMWM Aktualizacja: 11:57, 27.03.2024
Skomentuj Wyróżnienie w kategorii wyroby cukiernicze dla pani Marty Stypińskiej z Mierzeńca (gmina Gzy, pow. pułtuski) za Słoneczko pełne rozkoszy (Fot. Michał Słaby)/ UMWM Wyróżnienie w kategorii wyroby cukiernicze dla pani Marty Stypińskiej z Mierzeńca (gmina Gzy, pow. pułtuski) za Słoneczko pełne rozkoszy (Fot. Michał Słaby)/ UMWM

Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem – kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrała najsmaczniejsze mazowieckie specjały. Nagrody zdobyły 34 smakołyki, wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Ich autorzy odebrali wczoraj nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

Za nami XVII edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze i najsmaczniejsze produkty z Mazowsza.

– Pyszne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagrodzonych w konkursie. Pokazuje on, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Już od 17 lat promujemy mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie podkreślił marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  •     w kategorii wyroby cukiernicze – Marta Stypińska z Mierzeńca (gmina Gzy, pow. pułtuski) za Słoneczko pełne rozkoszy;
  •     w kategorii produkty mleczarskie – Jacek Niedojadło z Piskorni (gmina Pokrzywnica, pow. pułtuski) za Czarną Kozę;

Nagrodą dla wyróżnionych w konkursie są blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej.

 

(UMWM)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%