Zamknij
UWAGA

Dodaj komentarz

Pułtusk pachniał dziczyzną! IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej za nami

Jarosław Kopeć Jarosław Kopeć 09:16, 24.08.2025 Aktualizacja: 16:37, 24.08.2025
Skomentuj

Pułtusk stał się stolicą kuchni myśliwskiej, kresowej i łowieckiej. Na terenie Podzamcza oraz Amfiteatru Domu Polonii odbył się IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka.

Wydarzenie połączono z I Ciechanowskim Konkursem Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej „Kresowa Dusza”, co stworzyło niepowtarzalny klimat tradycji, muzyki i wyjątkowych smaków.

 

Święto kuchni myśliwskiej w Pułtusku

Podczas konkursu swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały koła łowieckie, myśliwi niezrzeszeni oraz koła gospodyń wiejskich z całego Mazowsza. Uczestnicy zachwycili publiczność bogactwem smaków – od aromatycznych gulaszy z dziczyzny, przez pasztety i pieczenie, po potrawy inspirowane staropolską kuchnią kresową. Degustacje przyciągnęły tłumy mieszkańców oraz turystów, a każdy mógł spróbować unikalnych dań przygotowanych specjalnie na tę okazję.

[FOTORELACJANOWA]1832[/FOTORELACJANOWA]

Muzyka, sygnały i tradycja

Równolegle do zmagań kulinarnych odbywał się I Ciechanowski Konkurs Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej „Kresowa Dusza”. Od samego rana Amfiteatr Domu Polonii rozbrzmiewał dźwiękami rogów myśliwskich i muzyki inspirowanej łowieckimi tradycjami. Konkurs odbył się w kilku kategoriach, zarówno solowych, jak i zespołowych, a uczestnicy rywalizowali w różnych klasach umiejętności.

W kategorii pierwszej, danie główne, fundatorem nagrody był Starosta i samorząd powiatu pułtuskiego. 

Wygrało zdobyło koło łowieckie Czajka za danie żeberka w sosie własnym. Miejsce drugie otrzymało Stowarzyszenie Miłośników Gończych Polskich za danie żur na babie z jajami. Miejsce trzecie koło łowieckie Krzyżówka: sarna z Pioresto Pinamburu.

Fundatorem nagrody w kategorii 2. - burmistrz i Samorząd Miasta Pułtusk.

Pierwsze miejsce otrzymała Joanna i Zbigniew Kozioł za pasztet z dzika. Drugie miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Grodzki Zakątek za pajdę swojskiego chleba. Trzecie miejsce - KGW Pokrzywnica za pasztet z dziczyzny. 

W kategorii 3. desery, fundator- Stowarzyszenie Wspólnota Polska i Dom Polonii w Pułtusku.

Miejsce pierwsze w kategorii desery - koło łowieckie Narew z pleśniakiem. Miejsce drugie. Stowarzyszenie Miłośników Gończych Polskich za ciasto Marcinek. Miejsce trzecie. KŁ Czajka - tort z bitą śmietaną i owocami.

Fundatorem nagrody w kategorii 4. nalewki: firma Gobarto. 

Pierwsze miejsce  Zbigniew Tyrka za nalewkę chyćka. Drugie miejsce Marcin Michalik za nalewkę z młodych szyszek, sosny i miodu.Trzecie miejsce Franciszek Gutowski za nalewkę mocny Franek.

Msza, koncert i rozstrzygnięcia

O godzinie 10:30 w Bazylice kolegiackiej Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny odprawiono uroczystą mszę świętą, której oprawę muzyczną zapewnił Zespół Muzyki Myśliwskiej „Hubertus”. Po południu odbył się ich koncert w amfiteatrze na Podzamczu, który porwał publiczność. Wydarzenie zakończyło się ogłoszeniem wyników konkursów oraz wspólnym świętowaniem uczestników i gości.

Organizatorzy i patronat

Wydarzenie zorganizowali Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Koło Łowieckie „Czajka” oraz Stowarzyszenie Wspólnota Polska Dom Polonii w Pułtusku. Patronat honorowy objęli Łowczy Krajowy Eugeniusz Grzeszczak oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Dzięki ich wsparciu Festiwal „Kresowa Dusza” stał się wyjątkowym wydarzeniem promującym kulturę, tradycję i kuchnię regionu.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%