Zamknij

Najlepsze danie tej jesieni - soczysty schab nadziewany warzywami. Spróbuj!

. + 09:45, 19.09.2022
Skomentuj Zdjęcie: Envato Zdjęcie: Envato

Delikatny, soczysty, aromatyczny - taki właśnie powinien być schab, który przygotujemy samodzielnie w piekarniku. Jesienią warto wykorzystać fakt, iż na sklepowych półkach znajdziemy jeszcze duże ilości smacznych i pełnowartościowych warzyw, którymi można nadziać mięso. Soczysty schab nadziewany warzywami to doskonała propozycja na niedzielny obiad czy wykwintną kolację w gronie znajomych.

 

Wybór odpowiedniego mięsa

Przygotowując się do przyrządzenia schabu z warzywami, należy w pierwszej kolejności zakupić dobrej jakości mięso. Jak wybrać idealny schab? Przede wszystkim nie powinien być on zanadto przerośnięty tłuszczem - oczywiście, małe ilości białych paseczków mogą znajdować się na mięsie, jednak zadbajmy o to, aby nie pokrywały go w całości. Zwróćmy też uwagę na to, aby mięso nie miało w swojej strukturze charakterystycznych żyłek. Schab możemy kupić w sklepie mięsnym, lecz jeśli nie mamy możliwości, aby się do niego udać, skorzystajmy z oferty supermarketów. Tam również można znaleźć mięso dobrej jakości, w dodatku po okazyjnych cenach. Schab wieprzowy w promocji to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się idealnym smakiem dania, a jednocześnie zaoszczędzić.

Jakimi warzywami nadziać schab?

Większość z nas przyzwyczajona jest do schabu nadziewanego owocami, jednak w wersji jesiennej warto sięgnąć po różnego rodzaju warzywa. Czym możemy nadziewać mięso? Wybór jest naprawdę spory, a dobór odpowiednich składników zależy głównie od naszych preferencji. Warto rozważyć między innymi:

  • pomidory,
  • cukinie,
  • bakłażany,
  • cebulę,
  • pieczarki.

Obecnie warzywa dostępne na sklepowych półkach charakteryzują się doskonałym smakiem, a także stosunkowo niską ceną. Warto to wykorzystać, zwłaszcza że sezon na świeże warzywa oraz owoce powoli dobiega końca.

Jak przygotować schab nadziewany warzywami?

Przygotowanie schabu z warzywami wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu, jednak efekty zdecydowanie są tego warte. Mięso należy naciąć w równych odległościach, wkładając do kieszonek warzywa. Większości z nich nie trzeba wcześniej przygotowywać - do nadziewania mięsa używamy produktów surowych. Następnie mięso przyprawiamy wedle uznania - najczęściej solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką bądź ostrą. Ciekawą alternatywą będzie ułożenie w naczyniu żaroodpornym mięsa, a po jego bokach kawałków ziemniaków. Dzięki temu całość zyska niesamowity smak i aromat, przesiąkając swoimi zapachami. Schab należy piec w piekarniku przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. 

Smacznie i zdrowo na jesień

Schab nadziewany warzywami to doskonała propozycja na jesienny obiad bądź na uroczystą kolację. Choć wymaga nieco więcej pracy, niż na przykład danie jednogarnkowe, to dzięki niemu poczujemy w pełni smak jesieni. Ponadto warto sięgnąć po sezonowe warzywa, których niedługo znów będzie nam bardzo brakowało. Obecnie można je kupić w dobrej cenie - są świeże i aromatyczne. Pamiętajmy, że pozostałości po obiedzie możemy wykorzystać na przykład do przygotowania smacznych kanapek do pracy bądź dla dzieci do szkoły. Dzięki temu w jednym posiłku zamkniemy wszystko, co tylko nam potrzeba - węglowodany, pełnowartościowe białko oraz witaminy i minerały pochodzące z warzyw. Schab smakuje doskonale nie tylko na ciepło, ale również na zimno, właśnie na kanapkach. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%