Termoformowanie to jedna z najpopularniejszych technologii przetwórstwa tworzyw sztucznych. Na czym polega i dlaczego sięga po nią tak wielu przedsiębiorców z różnych branż? Sprawdź, w jaki sposób powstają pojemniki termoformowane i gdzie są najchętniej wykorzystywane.
Termoformowanie to proces, który polega na podgrzaniu sztywnych folii z PP lub PET do odpowiedniej temperatury (bliskiej temperaturze mięknienia), a następnie uformowaniu z nich pożądanych kształtów. Powstałe w ten sposób opakowania mają wiele zalet. Oto najważniejsze z nich:
Opakowania termoformowane są dużo tańsze w porównaniu do pojemników powstających za pomocą innych metod. To sprawia, że są dostępne zarówno dla dużych przedsiębiorstw, jak i firm z sektora MŚP.
Proces termoformowania przebiega stosunkowo szybko. Dzięki temu w krótkim czasie można wyprodukować dużą ilość opakowań (np. 500 000 sztuk).
Za pomocą technologii termoformowania można stworzyć opakowania o nietypowych kształtach. Ponadto termoforming to proces, który charakteryzuje się dużą powtarzalnością. Dzięki temu można dostosować pojemnik do aktualnych potrzeb biznesowych danego przedsiębiorstwa, niezależnie od branży, w której działa.
Pojemniki wykonane w technologii temroformowania (np. https://stark.pl/opakowania-termoformowane/) chronią produkty spożywcze przed zanieczyszczeniem z zewnątrz oraz działaniem szkodliwych warunków atmosferycznych, przede wszystkim promieniowania UV i wilgoci.
Plastikowe opakowania wykonane za pomocą tej technologii są lekkie, co pozwala zredukować koszty transportu.
Pojemniki termoformowane można personalizować poprzez dobór koloru oraz zdobienia. W przypadku tej technologii najczęściej wybieraną formą zdobienia jest etykieta klejona.
Opakowania termoformowane powstają z surowców, takich jak polipropylen (PP) oraz politereftalan etylenu (PET), które doskonale nadają się do przetworzenia i ponownego wykorzystania. Dzięki temu są akceptowalne ekologicznie.
Opakowania termoformowane, produkowane m.in. przez firmę Stark Partner, są szczególnie popularne w branży spożywczej. Jednorazowe pojemniki z tworzywa sztucznego służą m.in. do pakowania produktów mlecznych, mięs, ryb, warzyw i owoców. Są także popularne w branży gastronomicznej, w ten sposób powstają np. pudełka cateringowe. Opakowania termoformowane doskonale znoszą niskie temperatury. Są także odporne na wilgoć. To sprawia, że nadają się do przechowywania żywności mrożonej, np. lodów.
Pojemniki termoformowane cieszą się dużą popularnością nie tylko w branży spożywczej. To technologia, która jest wykorzystywana na szeroką skalę także w innych sektorach gospodarki, m.in. w branży kosmetycznej, farmaceutycznej czy elektronicznej.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz