Eleganckie okazje wymagają dużo większego zwracania uwagi względem szczegółów, niż zwykłe, spędzane w gronie najbliższych osób posiłki. Trzeba bowiem odpowiednio zaaranżować stół, przy którym będziemy jeść. Sprowadzi się to w dużej mierze do podania odpowiedniego serwisu obiadowego, a także zastawy stołowej.
Trzeba dobrać pasujące do okoliczności i miejsca serwis obiadowy i zastawę stołową. Należy wiedzieć, gdzie położyć sztućce i jak odpowiednio złożyć serwetki. Jeśli siedzieć będziemy przy dużym i długim stole, przy którym spożywać posiłek będzie duża liczba biesiadników – to w gąszczu nakryć, talerzy, sztućców i szklanek można będzie się pogubić. Warto więc zadać sobie tytanie czy na pewno wiemy co i gdzie ustawić?
Serwis obiadowy PUNTINO FESTA ITALIA 42-częściowy; Źródło: Prymus AGD
Zgodnie z ogólną zasadą sztućce umieścić należy zawsze od zewnętrznej strony talerza – ku jego wnętrzu. Jest to zresztą naturalne i zgodnie z przebiegiem formalnego posiłku – nakrycia stołu zawsze przygotowujemy dla osób praworęcznych, a wszyscy mańkuci muszą się do tego dostosować.
W kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara układamy następujące elementy:
Kieliszki do wina i wody
Łyżki
Noże
Talerze obiadowe z serwetką na wierzchu
Widelce obiadowe
Nóż do masła
Łyżkę i widelec deserowy
Pojedynczy element serwisu obiadowego PUNTINO FESTA ITALIA 42-częściowy; Źródło: Prymus AGD
Jeżeli spożywać będziemy potrawy wymagające dodatkowych elementów zastawy stołowej – to koniecznie musimy o nich pamiętać. W zależności od menu mogą być to również różne komponenty serwisu obiadowego, jak choćby filiżanki i spodki. W przypadku zastawy stołowej mogą być to specjalne przybory – których dobrym przykładem będzie choćby widelec o długim ostrzu do muli.
Podczas wykwintnej uczty nie powinna zdziwić nas wielość naczyń na napoje dla jednej osoby – podanych na dodatek jednocześnie. Kieliszki powinny być po prawej stronie talerza obiadowego. Składać mogą się z kieliszka do wody, czerwonego, oraz białego wina, oraz wódki, lub szampana.
Ponadto obrusy, na których spożywać będziemy wieczerzę – powinny być wykwintne i bogato zdobione – nie chcemy przecież wyjść na skąpców, którzy nakrywają swym gościom zbyt skromnie. Poza tym nakrywając do stołu, zawsze trzymaj kieliszki za nóżkę, a sztućce za środek – tak aby zminimalizować pojawianie się odcisków palców. Żaden z gości nie życzyłby sobie zapewne takiego widoku. Gdy nalewamy wino – zawsze trzymajmy kieliszek za nóżkę – dzięki temu pozostanie ono chłodniejsze. W przeciwnym wypadku ciepło z naszej ręki dotarłoby do niego przez szkło – a w rezultacie poważnie zaburzyło jego wysublimowany posmak.
Pamiętajmy też by nie zagubić tego, co w uroczystym posiłku najważniejsze – czyli innymi słowy miłej, ciepłej atmosfery, kiedy to bawi się ze sobą cała rodzina. Jeśli chcemy odpowiednio się do takich chwil przygotować – zawsze warto zaopatrzyć się w serwis obiadowy i zastawę stołową dostępną w dobrych sklepach internetowych, jak choćby Prymus AGD.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz