Media społecznościowe co rusz lansują nowe, nierzadko nieoczywiste trendy kulinarne. To właśnie dzięki użytkownikom Instagrama i TikToka serca smakoszy z całego świata podbiły takie frykasy, jak mermaid toasts, tortilla wrap hack, słynny już zapiekany makaron z serem feta i pomidorami koktajlowymi czy kultowa dalgona coffee. W ostatnim czasie w sieci zauważyć można znaczący wzrost popularności serka wiejskiego, który przez miłośników gotowania wykorzystywany jest do najróżniejszych potraw. Na jego bazie można wszak przyrządzić m.in. naleśniki, ekspresowe, będące alternatywą dla racuchów placki z dodatkiem owoców, kremową jajecznicę oraz wegetariański omlet z warzywami.
Zalety tego niepozornego ziarnistego twarożku dostrzegają również specjaliści. "Jest niskokaloryczny i bogaty w białko, a ponadto należy do żywności nieprzetworzonej. Myślę, że to dlatego jest teraz tak popularny. Ludzie kochają produkty, które mają niewiele kalorii, a jednocześnie dostarczają dużej ilości protein, a ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwości spożywania pokarmów ultra przetworzonych, to wspaniale, że właśnie takie trendy są obecnie promowane" - wskazuje w rozmowie z magazynem "Vogue" dr Megan Rossi, dietetyczka i autorka książek, która w mediach społecznościowych znana jest jako The Gut Health Doctor.
Regularne sięganie po serek wiejski dostarczy organizmowi szeregu korzyści zdrowotnych. "W jednej szklance znajdziemy 25 g białka, 11 g węglowodanów, a także przyzwoitą ilość potasu i wapnia. Co ciekawe, jest on przy tym dobrym źródłem selenu, którego potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. A ponadto zawiera mniejszą ilość tłuszczu niż inne sery" - wylicza dietetyczka Federica Amati. "Podczas gdy obecne w serku wiejskim białka kazeinowe są trawione wolniej, dzięki czemu po spożyciu go czujemy się syci przez dłuższy czas, białka serwatkowe są szybko wchłaniane. Dobrze jest zatem uwzględnić serek wiejski w posiłku potreningowym, aby aminokwasy natychmiast trafiły do mięśni i wspierały ich budowę" - dodaje dr Rossi. (PAP Life)
iwo/ag/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Obwodnica Pułtuska coraz bliżej!
To jest kłamstwo 🤮 Zgodnie z podpisaną umową w 2021 roku z firmą Strabag ustalony termin realizacji inwestycji w postaci budowy obwodnicy Pułtuska miał się zakończyć 17 marca 2025 roku. Czy to nieświadome kłamstwo, czy celowe działanie polityczne bo pieniążków brakuje? 🤔
Złoty Rydwan
11:17, 2025-10-10
Po ile dziś masło? Takich cen nie było od dawna
Spekulacje cenami żywności przez zagraniczne koncerny wycwanione w unikaniu płacenia podatków w Polsce to standard za czasów gdy rządzi Tusk. To dopiero początek gehenny Polaków
Złoty Rydwan
06:43, 2025-10-10
Mieszkańcy Gminy Zatory mają kolejne udogodnienie!
Najgorsze ścierwo. Lepiej było ustawić paczkomat InPost a nie to badziewie gdzie ciągle paczki są uszkodzone. Precz z badziewiem!!!
Guzik
16:35, 2025-10-09
Przez przepisy ścieżki rowerowe kończą się w polu!
Niech wogóle zaczną cos budować bo trasa na Bartodzieje nie jest ścieżką rowerową tylko zwykłą drogą po której jeżdżą bardzo szybko auta i jest niebezpiecznie momentami
Adam
13:21, 2025-10-09